Je recht halen zonder advocaat

In het magazine van de Vereniging Eigen Huis van juli/aug 2018 las ik een interessant artikel van een eigenaar van een woning met een probleem over haar dakluik. Denise Mosbach vertelt hoe ze naar haar leverancier is gestapt en zelf ging procederen en hoe dat dan moet. Zeker zo’n civiele procedure lijkt van buiten af een heel gedoe. Maar met wat ondersteuning van de deurwaarder bij het indienen van de dagvaarding bij de rechtbank is ze goed geholpen. Ze kreeg de leverancier hierna aan de telefoon, terwijl eerdere telefoontjes, e-mails en officiĆ«le brieven geen resultaat opleverden. Uiteindelijk is er geschikt en een oplossing gevonden.

Heel leuk en waardevol zijn haar 7 tips voor als je bij de rechter komt:
1e het is niet zo eng als het misschien lijkt. Rechters zijn gewoon mensen, die je vaak ter wille zijn
2e laat elkaar uitspreken en ga niet met je tegenpartij in discussie. Dit kapt de rechter direct af
3e als de tegenpartij staat te tieren, laat dit dan rustig gaan, dan weet de rechter gelijk wie hij of zij voor zich heeft
4e je spreekt altijd via de rechter en niet direct tegen elkaar. Spreek de rechter aan met edelachtbare of meneer of mevrouw de rechter
5e bereid je goed voor. Lees dagvaarding en verweer zorgvuldig door. Bedenk tevoren wat je per se wilt zeggen en wat juist niet. Je moet wel de waarheid vertellen, maar je hoeft ook niet altijd alles te zeggen.
6e je kunt door de rechter de gang op gestuurd worden om alsnog tot een schikking te komen. Soms laat de rechter doorschemeren wat hij of zij ervan vindt. Wees daar alert op. Dat kun je gebruiken.
7e er geldt geen kledingvoorschrift. Het helpt om gewoon jezelf te zijn, maar ga wel enigszins (netjes) gekleed.

Lees ook mijn 6 tips om succesvol te procederen in het bestuursrecht (ook bijvoorbeeld op sociaalweb.nl van 22 mei 2017) en mijn 6 extra tips om succesvol te procederen in het sociaal domein (ook bijvoorbeeld op sociaalweb.nl van 28 juli 2017)!

Write a comment